Ministerul Agriculturii a decis, în urma unei întâlniri cu procesatorii, să renunţe la limitarea adaosului comercial la toate produsele româneşti.
Totodată, Executivul vrea să majoreze TVA-ul de la 9 la 19%, la majoritatea alimentelor. Excepţie ar putea face cele considerate de bază, potrivit unor surse guvernamentale.
Carnea de vită, de curcan, peştele, cașcavalul sunt doar câteva dintre produsele pentru care am putea plăti mai mult de anul viitor. Guvernul şi-a asumat în planul fiscal trimis la Bruxelles revizuirea cotelor TVA.
Un scenariu de lucru este păstrarea cotei reduse de TVA de 9% doar pentru o listă de produse de bază. Pentru celelalte alimente, TVA-ul ar putea crește de la 9 la 19%. Asta inseamna o scumpire a produselor cu 10%.
Renunțarea plafornării la alimente
"Se vor scumpi toate conservele, pateuri, conservele de peste, bulionul, mazarea, fasolea verde și cafeaua", spune Feliciu Paraschiv, Asociatia Comercianţilor Mici şi Mijlocii.
Autoritățile au o listă cu produse de bază. 17 categorii de alimente au adaosul comercial plafonat la 20% până la sfârșitul anului, printre care ouă, lapte, brânză, iaurt, pâine, zahăr, unt, fructele și legumele proaspete.
Creşterea cotei TVA pentru alimente va duce la creşterea inflaţiei şi la scăderea nivelului de trai, spun analiştii.
"La venituri mici oamenii cheltuiesc in special pentru acoperirea nevoilor de baza, si nevoile de baza nu sunt doar alimentele de baza, sunt alimentele in general. Ar fi mai greu de suportat o eliminare a cotelor reduse decat o crestere a TVA-ului, a cotei standard", spune Gabriel Biriş, expert fiscal.
Guvernul neagă o viitoare majorare a TVA
"Nu se mareste TVA-ul. Ma tatuez pe mana, nu se măreşte TVA-ul. Creşte cota unica la 16? Nu creşte nicio cotă unică", spune Marcel Ciolacu, premierul României.
DUpă alegeri va fi însă un alt guvern, care va lua alte decizii.
Revizuirea cotelor TVA este doar una dintre măsurile fiscale prin care Executivul vrea să aducă la bugetul de stat 23 de miliarde în 2025, potrivit observatornews.ro.